Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Cyberweerbericht september 2021
Stijging aantal geldezels
Vanwege het steeds toenemende aantal geldezels of money mules, onder jongeren is de politie samen met De Betaalvereniging gestart met een campagne gericht op jongeren.
Bij bijna alle vormen van online fraude, zoals bijvoorbeeld phishing, zijn geldezels betrokken. Op die manier krijgen cybercriminelen namelijk hun geld van de online naar de fysieke wereld. En zo blijven de cybercriminelen buiten schot.
Jongeren en kwetsbare volwassen en ouderen zijn een belangrijk doelwit om te ronselen als geldezel. In de campagne 'Mijn scam, jouw probleem’* worden herkenbare situaties in beeld gebracht. Zo herkennen jongeren en hun omgeving als er een poging wordt gedaan om hen te ronselen als geldezel.
Valse e-mail en sms
In september ontvingen veel mensen een bedrieglijk echte e-mail die van MijnOverheid leek te komen. Een e-mail zonder spelfouten en met de juiste logo’s, alleen als je goed naar de afzender kijkt, zie je dat het verzendadres niet klopt en dit om een valse e-mail gaat. Overigens verstuurt de overheid geen berichten met een link erin.
Een nieuwe, opvallende valse sms is het bericht waarin staat dat je een gemiste oproep hebt of een niet beluisterd voicemailbericht. Door op de link in de sms te klikken, zou je meer informatie krijgen.
De voicemail van je provider stuurt je geen sms met een link naar je voicemail. Als je denkt dat je misschien een voicemailbericht hebt ontvangen, bel dan vanuit je eigen contacten naar je voicemail.
Klik nooit zomaar op een link. Eerst checken en dan pas klikken. Als je ook maar even twijfelt, gewoon niet klikken. Ga via je browser naar de betreffende website of bel zelf je voicemail en laat de link gewoon links liggen.