SluitenZoeken sluiten

Google’s AI-chatbot ‘Bard’ is nu ook in Nederland beschikbaar

14-07-2023

Net als ChatGPT kan Bard allerlei soorten teksten genereren op basis van artificial intelligence. Gebruikers kunnen Bard een vraag stellen of een opdracht geven, en zo gebruiken voor allerlei doeleinden. Denk aan het uitleggen van moeilijke materie, het maken van samenvattingen of het opzoeken van informatie. Ook heeft Bard extra functionaliteiten. De antwoorden zijn bijvoorbeeld te beluisteren. En je kan aangeven hoe lang een antwoord mag zijn en in welke stijl dit geschreven moet zijn. Bovendien zal Bard binnenkort ook in staat zijn om afbeeldingen te verwerken.

Houden aan ‘lokale regels’

Bard is nu in 59 landen beschikbaar en “spreekt” 43 nieuwe talen. Waaronder Nederlands. Eerder dit jaar was de chatbot van Google al beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In mei werd dat vervolgens uitgebreid naar 180 landen. Omdat de regelgeving per land verschilt, liep de lancering in Europa vertraging op vanwege kritische vragen van de Ierse Data Protection Commission (IDPC). Deze commissie houdt namens de hele EU, toezicht op Google vanwege het hoofdkantoor van het bedrijf in Ierland. En de IDPC wilde meer duidelijkheid over hoe Google zou voldoen aan de Europese privacyregels.

Wat we nu weten over veiligheid en privacy

Google heeft een Bard Privacy Hub* gelanceerd. Hierin beschrijft het bedrijf onder andere welke gegevens het gebruikt om Bard te laten draaien. Net als andere AI-chatbots, gebruikt het de teksten die gebruikers invoeren om zijn antwoorden nauwkeuriger te maken. In de privacyhub kunnen gebruikers ook hun privacyinstellingen aanpassen. Denk aan hoelang Google gegevens mag opslaan, zoals gevoerde gesprekken en de locatie van gebruikers. De gesprekken met de Ierse privacywaakhond gaan nog door na de lancering, schrijft NOS*. Over drie maanden moet Google een rapport indienen bij de toezichthouder over de voortgang.

Google benadrukt op haar website dat Bard een ‘experimentele technologie’ is die niet perfect werkt. Dit betekent dat de informatie die de chatbot genereert soms onjuist of ongepast is. Voor gebruikers blijft het dan ook belangrijk om kritisch te zijn op de teksten die Bard genereert.

Dit is de informatie die we nu weten. Wanneer er meer bekend is of iets verandert, wordt dit aangepast.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.