SluitenZoeken sluiten

Grootste datalek ooit ontdekt

25-01-2024

Met 26 miljard uitgelekte records is het grootste datalek ooit ontdekt. Het gaat om uitgelekte gegevens van onder meer LinkedIn, Dropbox en X (voorheen Twitter). Het lek is ontdekt door cybersecurity-onderzoeker Bob Dyachenko en het team van Cybernews.

Het lek wordt ‘The mother of all breaches’ (MOAB) genoemd. Het lek is zorgwekkend, omdat ‘de gelekte gegevens veel meer informatie bevatten dan alleen inloggegevens’. Cybernews meldt niet om welke informatie het gaat.

De verzamelde gegevens kunnen gebruikt worden voor allerlei aanvallen. Bijvoorbeeld identiteitsdiefstal, en toegang tot persoonlijke en gevoelige accounts.

Check of je gegevens zijn gelekt

Je kunt op de website van Have I Been Pwned controleren of jouw gegevens zijn gelekt. Bekijk de tool*.

Wat kun je doen als jouw gegevens zijn gelekt?

Je kunt er niets aan doen dat jouw data zijn gelekt. En je kunt er ook niet veel tegen doen. Wat wel belangrijk is, is dat je de komende tijd goed oplet.

  • Verander je wachtwoorden. Zo doe je dat.
  • Krijg je e-mails, berichtjes of telefoontjes waarin iemand je vraagt om persoonlijke gegevens of vraagt om geld over te maken? Denk dan goed na of dit wel klopt.
  • Is er haast bij? Of moet je iets snel doen? Dan gaat het 9 van de 10 keer om phishing. Reageer niet op de e-mail of berichten. Bel als je twijfelt met het bij jouw bekende nummer van degene die om geld of gegevens vraagt.
  • Klik niet zomaar op een link. Eerst checken dan klikken.
  • Maak geen geld over, zonder dat je de vrager persoonlijk hebt gesproken. Niet gebeld, geen geld.
  • Meld de valse e-mail, het neptelefoontje of de hulpvraagfraude bij de Fraudehelpdesk*.

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad