Hoewel artifical intelligence ontzettend veel kansen en mogelijkheden biedt, voelt meer dan de helft van de Nederlanders zich nog niet comfortabel bij de technologie. Terughoudendheid zit met name op het vlak van inbreuk op privacy en verlies van (sociale) vaardigheden.
Nederlanders zien potentie in AI, maar hebben zorgen over privacy en verlies sociale vaardigheden
Ook twijfelt bijna driekwart aan de betrouwbaarheid van chatbot ChatGPT, een AI-toepassing die in ons dagelijks leven steeds meer wordt geïntegreerd. Dit blijkt uit recent onderzoek naar de mening van Nederlanders over AI en ChatGPT, uitgevoerd door Snakeware* onder ongeveer 1.000 Nederlanders.
Grootste zorg: privacy en verlies van (sociale) vaardigheden
Meer dan de helft van de respondenten maakt zich zorgen over het verlies van privacy door AI-bewaking. Daarnaast voelt een meerderheid (ruim 75%) zich ongemakkelijk bij een operatie uitgevoerd door AI en is meer dan de helft (56%) terughoudend om in een zelfrijdende auto te stappen.
Bijna de helft van de respondenten vreest dat toenemende automatisering leidt tot verlies van sociale vaardigheden en minder persoonlijke interactie. Bovendien heeft 54% geen vertrouwen in klantenservice die wordt aangedreven door chatbots en geeft de voorkeur aan menselijk contact.
Acceptatie van ChatGPT in Nederland
Hoewel bijna driekwart (70%) van de Nederlanders twijfelt aan de betrouwbaarheid, zijn zij zich wel bewust van ChatGPT en verwachten zij zelfs dat de chatbot niet alleen blijvend maar ook steeds populairder zal worden. Bijna zes op de tien Nederlanders denken daarnaast dat de chatbot in veel sectoren zal worden geïntegreerd. Tegelijkertijd is driekwart van de Nederlanders terughoudend om de chatbot daadwerkelijk te gebruiken. Met name voor het plannen van persoonlijke zaken, zoals eet- en sportschema’s. ChatGPT zou dan eerder ingezet worden voor hulp bij het begrijpen van zaken waar we geen kennis over hebben en voor het opdoen van nieuwe ideëen.
Houding van ChatGPT-gebruikers
Huidige gebruikers van ChatGPT maken voornamelijk gebruik van de chatbot voor praktische doeleinden (56%), plezier (39%), werk (35%) en school (19%). Een overgrote meerderheid ervaart geen schaamte (90%) of verminderde trots (80%) wanneer ze de chatbot gebruiken. Ondanks kritiek op betrouwbaarheid van de chatbot hebben gebruikers wel vertrouwen in de gegevensbeveiliging van ChatGPT. Ongeveer driekwart van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over gegevensopslag door de chatbot.
Toelichting op het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Mediaplus Research in opdracht van Snakeware onder een representatieve populatie van 1.504 Nederlanders (waarvan 950 bekend waren met ChatGPT waardoor onder deze groep diverse stellingen voorgelegd konden worden over dit onderwerp), 18+, verdeeld over 880 werknemers, 101 studenten, 251 gepensioneerden en 272 overig.
*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.