SluitenZoeken sluiten

Pas op voor betaalde klusjes via WhatsApp en social media

13-06-2024

Via WhatsApp of social media een berichtje gekregen waarin staat dat je met een simpele opdracht geld kunt verdienen? Let dan op! Online criminelen veroorzaken steeds meer financiƫle schade met voorschotfraude. Dat meldt nu.nl.

In recente pogingen tot oplichting worden mensen zonder toestemming toegevoegd aan WhatsApp-groepen. De groep wordt beheerd door iemand die zich voordoet als een medewerker van bijvoorbeeld het promotieteam van Airbnb.

Oplichting

Deelnemers in de groep worden uitgenodigd om bijvoorbeeld drie accommodaties op Airbnb te liken. Voor elke voltooide opdracht wordt een beloning van 10 euro beloofd. Om vertrouwen te winnen, wordt de vergoeding soms daadwerkelijk uitbetaald in cryptovaluta. Daarna wordt er gezegd dat je moeilijkere opdrachten kunt gaan doen om 100 tot 200 euro per dag te verdienen. Door nieuwe opdrachten uit te voeren, stijgt het bedrag dat je zogenaamd hebt verdiend snel. Als je dit bedrag wilt laten uitbetalen, wordt de oplichting duidelijk.

Je krijgt nooit je geld

De oplichters komen met allerlei smoesjes waarom uitbetaling op dat moment niet mogelijk is. Bijvoorbeeld doordat eerst jouw gegevens gevalideerd moeten worden. Maar ook omdat er bijvoorbeeld kosten zijn. Die problemen kun jij oplossen door een bepaald voorschot te betalen. Maar het geld dat je betaalt ben je kwijt. En het geld dat je zogenaamd tegoed hebt zal je nooit ontvangen.