SluitenZoeken sluiten

Sterke stijging cybercriminaliteit leidt tot meer schade

09-04-2021

Grote schade door stijging cybercrime

Vandaag kwamen de Nederlandse Vereniging van Banken* en de Betaalvereniging Nederland* met een gezamenlijke verklaring waarin zij hun zorg uitspreken over de sterke stijging van schade door fraude en oplichting.

De totale schade als gevolg van phishing en telefonische spoofing in het betalingsverkeer in 2020, bedraagt € 39,5 miljoen, verdeeld in € 12,8 miljoen door phishing en € 26,7 miljoen door nummerspoofing. In 2019 was de schade door alleen phishing € 7,9 miljoen; telefonische spoofing, ook wel bankhelpdeskoplichting genoemd, kwam toen nog nauwelijks voor.

Om het maatschappelijke probleem van fraude en oplichting verder aan te pakken vinden banken het belangrijk dat er naast preventie werk wordt gemaakt van de opsporing en vervolging van de daders. Zo vinden banken het wenselijk dat het voor politie, banken en de telecomsector makkelijker wordt om informatie over daders met elkaar uit te wisselen. Daarom zijn banken blij met de eerder aangekondigde integrale aanpak waarbij opsporingsdiensten, ministeries, de telecomsector, internetbedrijven, betaalinstellingen en banken de handen ineenslaan tegen cybercriminaliteit. De cijfers over 2020 laten nog eens zien hoe urgent zo’n aanpak is.

Corona, social media en datalekken leiden tot lagere drempels

Er zijn meerdere oorzaken voor de veel hogere schade door fraude en oplichting in het betalingsverkeer. Omdat we door corona meer online contact houden met vrienden, webwinkels, bedrijven en instanties, is het voor fraudeurs makkelijker om hierop in te spelen en potentiële slachtoffers online te bereiken.

De valse berichten en valse websites van fraudeurs zijn veel beter, slimmer en overtuigender geworden, zonder taal- en opmaakfouten. Met een schat aan persoonsgegevens die fraudeurs onder andere van datalekken, Facebook, Marktplaats, Instagram, LinkedIn en andere social media halen, kunnen ze gedupeerden zeer overtuigend bedriegen.

Fraudeurs kunnen de software en hulpmiddelen voor phishing en spoofing steeds makkelijker en goedkoper online aanschaffen. Dat digitale gereedschap wordt ook steeds makkelijker in het gebruik.

Kijk voor meer informatie over hoe je jezelf kan beschermen tegen phishing 

Eerst checken dan klikken

Senioren en Veiligheid

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.