SluitenZoeken sluiten

Succesvolle kick-off Alert Online

03-10-2022

We kijken terug op een zeer succesvolle kick-off van Alert Online. Na twee jaar een digitale kick-off van de cybersecuritymaand was het partnernetwerk dit jaar weer fysiek bij elkaar in de prachtige Koningszaal van ARTIS.

Cybersecurity Onderzoek Alert Online 2022

We trapten de kick-off af met een presentatie van de resultaten van het Cybersecurity Onderzoek Alert Online 2022 door Melle Conradie. Belangrijkste uitkomsten uit dat onderzoek zijn:

  • De kennis over online risico’s wordt vergelijkbaar ingeschat als in 2021 en 2020. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt de eigen kennis redelijk tot goed. 
  • Phishing blijft de meest ervaren vorm van cybercrime. Een derde (32%) heeft hier zelf wel eens mee te maken.
  • Net als in 2021 completeren hulpvraagfraude (13%) en malware (11%) de top drie. Hacking (11%) volgt kort daarachter.
  • Hulpvraagfraude (13%) en hacking (11%) noemt men vaker dan vorig jaar. Deze zelfde drie vormen worden ook het meest genoemd op de vraag waar men mee te maken denkt te kúnnen krijgen.

Het onderzoek is hier terug te lezen.

De presentatie van de resultaten werd afgesloten met een paneldiscussie geleid door Marjolijn Bonthuis, waarin Jos de Groot (ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Desiree Geerts (ministerie van Binnenlandse Zaken) en Daniel Paolomo van Es (ministerie van Justitie &Veiligheid) ieder vanuit hun werkveld een visie op de resultaten gaven.

Ervaringen van slachtoffers van een ransomware-aanval

Hierna was het woord aan Inge van de Beijl van Northwave. De zaal was muisstil, terwijl zij vertelde over haar onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers van ransomware-aanvallen, op basis van een (waargebeurd) voorbeeld. Bij een aanval is er vaak aandacht voor de (emotionele) stress tijdens een aanval, maar de nasleep wordt in veel gevallen vergeten. Terwijl dat juist een grote impact kan hebben. Beijl pleit voor meer aftercare in het geval van een ransomware-aanval, want zoals haar onderzoek heet: de klap komt pas na de crisis.

Pubquiz Alert Online

De kick-off werd met een drankje n afgesloten met de Pubquiz Alert Online. In de maand oktober kunnen organisaties zich aanmelden om mee te doen aan Pubquiz Alert Online bedrijvencompetitie. Als je je aanmeldt, krijg je toegang tot de online tool en ding je mee naar de eerste prijs in de bedrijvencompetitie.

Al met al een geslaagde kick-off, wat veel belooft voor de gehele cybersecuritymaand!