SluitenZoeken sluiten

Terugblik op Safer Internet Day: lessen, symposium en onderzoek

07-03-2024

De 21e editie van Safer Internet Day vond plaats op 6 februari. Met het thema ‘Together for a better internet’ riepen we op deze dag alle belanghebbenden op om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor kinderen en jongeren.

Les basisscholen over social mediagebruik

Speciaal voor Safer Internet Day heeft Veiliginternetten.nl een les over social mediagebruik gemaakt. Deze les kan door iedereen gegeven worden, is meermaals gedownload en gegeven in basisschoolklassen. Het is een complete les met onder andere vragen, leuke anekdotes en opdrachten over digitale veiligheid. De les kan nog steeds gedownload worden. Ook komt er nog een vervolg op deze les; medewerkers van het Safer Internet Centre gaan lessen geven op scholen over veilig internetgebruik.

Bekijk de les op https://veiliginternetten.nl/safer-internet-day/

Onderzoek: focus op pleger bij sexting-misbruik

Offlimits heeft een afstudeeronderzoek uitgevoerd bij de hulplijn Helpwanted. Dit onderzoek vond plaats onder 40 jongeren tussen de 16 en 25 jaar die aangaven dat ze intieme beelden van iemand hebben doorgestuurd zonder dat diegene dat wilde. De inzichten in deze studie zorgen ervoor dat we sextingmisbruik kunnen voorkomen en de focus kunnen verplaatsen van het slachtoffer naar de dader. Ongewenst doorsturen is namelijk waar het misgaat en de dader zou hiervoor verantwoordelijk moeten worden gehouden. Een belangrijke boodschap richting jongeren, ouders en leraren die tijdens Safer Internet Day nog eens op de kaart is gezet.

Symposium over kinderrechten in de digitale wereld

UNICEF, Kennisnet en de Universiteit van Leiden hebben op Safer Internet Day een symposium georganiseerd waar meerdere onderzoekers, beleidsmakers en relevante partners uit het Safer Internetveld samenkwamen om een essaybundel te presenteren aan staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Acht essays gaan over kinderrechten in de digitale wereld en roepen op tot actie. Volgens UNICEF* ligt de verantwoordelijkheid bij de overheid, het onderwijs, ouders én het bedrijfsleven om met kinderen samen te werken aan een toegankelijk, veilig en rechtvaardige digitale wereld.

Online ouderavond generatieve AI

Op 27 maart vindt een online ouderavond plaats over generatieve AI. Bureau Jeugd en Media helpt in een informatieve webinar ouders op weg om met hun kind het gesprek aan te gaan over deze technologie. Om je aan te melden voor deze ouderavond kun je mailen naar info@saferinternetcentre.nl.

De volgende editie van Safer Internet Day staat gepland op dinsdag 11 februari 2025.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.