SluitenZoeken sluiten

Veel kleine bedrijven doen niets aan cybersecurity

02-10-2024

Kleine bedrijven hebben minder aandacht voor online veiligheid

Het aantal kleinere mkb-bedrijven (<10 medewerkers) dat geen enkele actie neemt voor veilig online gedrag, is toegenomen naar een derde (32%). In 2023 was dat nog 19%. Dat blijkt uit Alert Online 2024, het jaarlijkse onderzoek naar cyberbewustzijn in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Minister Dirk Beljaarts (EZ) benadrukt het belang van digitale weerbaarheid in Nederland: “Denk aan allerlei recente cyberrisico’s en -incidenten die klein of groot ons leven of de economie raken. Meer alertheid en gerichte maatregelen vanuit ondernemers en consumenten met steun van de overheid, zijn dus noodzakelijk voor veilig digitaal zakendoen.”

Over de digitale veiligheid op het werk, maakt driekwart (74%) zich geen zorgen.
Medewerkers schatten hun kennis van online veiligheid iets hoger in ten opzichte van vorig jaar. Meer dan een kwart (27%) vindt hun kennis (zeer) goed. Verder bleek dat ICT-verantwoordelijken de risico’s op cybercrime hoger inschatten dan andere medewerkers. Ook maken zij zich meer zorgen over de online veiligheid van medewerkers dan de medewerkers zelf.

Phishing blijft de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit, zowel privé als voor het bedrijfsleven. 58% van de medewerkers ontving in de afgelopen twaalf maanden een phishingmail.
Overigens doet de helft van de bedrijfsmedewerkers doet geen melding of aangifte van cyberaanvallen of -criminaliteit.

Benieuwd naar het hele rapport of meer toelichting? Check het hele rapport hier.