SluitenZoeken sluiten

Hoe kan ik makkelijk mijn wachtwoord onthouden?

Het is lastig om alle wachtwoorden te onthouden als je voor je computer en andere hardware, e-mail en andere applicaties, diverse accounts voor webwinkels en sociale media allemaal andere wachtwoorden hebt. Veel mensen hanteren om die reden bijvoorbeeld altijd '12345'. Makkelijk te onthouden, maar heel onveilig. Wat te doen?

Antwoord:

 • print

  Tips voor beheer van je wachtwoorden

  Goed te onthouden zin
  Gebruik een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aantal wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het LUdd6vB! Of kies de eerste 2 letters van elk woord uit je zin. Dat wordt bij de tweede zin Wiikeekaof10ho?

  Wachtwoordmanager
  Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. 

  Uiteraard is het belangrijk om een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, en

  Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad