SluitenZoeken sluiten

Waarom is het belangrijk aangifte te doen van cybercrime?

Iedere vorm van cybercrime is strafbaar. Denk aan virussen en andere malware, phishing, identiteitsfraude, factuurfraude, CEO-fraude en ransomware. Doe altijd aangifte van cybercrime.

Antwoord:

 • print

  Belang van aangifte

  Als je slachtoffer bent van cybercrime, is het van belang dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal bewaart (bijvoorbeeld een valse factuur) zonder er iets aan te veranderen. Zet je apparaat ook niet uit en doe direct aangifte. Met het bewijsmateriaal kunnen de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar daders.

  Alle aangiftes samen maken het mogelijk informatie te combineren en geven inzicht in de wijze van handelen van de crimineel of organisatie van criminelen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat het onderzoek succesvol is. 

  Ook maken de aangiftes het mogelijk nieuwe vormen van cybercrime te herkennen en beveiligingssoftware, antivirusprogramma’s en systemen erop aan te passen.

  Als je verzekerd bent tegen cybercrime en een verzoek om schadevergoeding indient, vraagt je verzekeringsmaatschappij een kopie van de aangifte.