SluitenZoeken sluiten

Wat is phishing?

Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Ondanks dat er heel veel voor gewaarschuwd wordt, trappen nog steeds veel mensen in phishing. Dat komt ook omdat phishing mails steeds professioneler worden en bedrieglijk echt lijken. Vroeger stonden veel phishingmails vol met fouten, maar dat gebeurt steeds minder.

Antwoord:

 • print

  E-mail van een crimineel

  Phishing is een vorm van waarbij criminelen een naar je verzenden om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen. Vandaar het woord phishing, dat ‘hengelen’ betekent.

  Als afzender van de e-mail staat de naam van je bank, creditcardmaatschappij of een andere betrouwbare instantie vermeld. In het bericht staat bijvoorbeeld dat de bank je gegevens wil controleren vanwege een of dat je rekening is geblokkeerd. Of je zou een prijs hebben gewonnen of een erfenis krijgen.

  Door de betrouwbaar ogende afzender kun je geneigd zijn te antwoorden op de vraag in de nepmail om je inloggegevens of pincode. Doe dit nooit. Een bank of andere betrouwbare instantie vraagt niet per e-mail om je persoonlijke gegevens aan ze door te geven. Je bank verstuurt alleen e-mail naar je die je kunt vinden nadat je bent ingelogd in de app of op de website.

  Klik ook nooit op een link in de e-mail. Als je dit wel zou doen, wordt er ongemerkt op je computer een kwaadaardig programma geïnstalleerd.
   

  Wat kan je doen om jezelf (en anderen) te beveiligen tegen phishing:

   

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

illustratie met logo van alert online

Cyberskillstest AO