SluitenZoeken sluiten

Ik krijg een melding op mijn scherm dat ik een openstaande rekening of boete moet betalen

Door te klikken op een link in een nepmail kun je slachtoffer worden van . De mail leek bijvoorbeeld van een incassobureau te zijn, maar je merkt al gauw dat er criminelen achter zitten als je een melding op je scherm krijgt dat je computer is geblokkeerd en je bestanden pas weer toegankelijk zijn zodra je hebt betaald. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie dat je weer toegang tot je computer en bestanden krijgt. Bovendien beloon je daarmee de criminelen en wordt het probleem in de toekomst alleen maar erger.

Oplossing:

 • print

  Verwijder ransomware of cryptoware

  1. Doe eerst aangifte bij de politie van de ransomware (kijk bij internetoplichting) voordat je de of van je computer haalt. Dan kunnen de politie en het Openbaar Ministerie snel bewijs van de op je computer vinden waarmee ze onderzoek doen naar mogelijke dadersporen. Vraag bij het maken van een afspraak om aangifte te doen altijd om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dat helpt bij het formuleren van de aangifte en zorgt dat de aangifte zo compleet mogelijk wordt opgenomen.
  2. Daarna kun je een aantal dingen doen om de malware van je computer te krijgen:
  • Start je Windows-computer op in 'veilige modus' en kijk of je de ransomware kunt verwijderen met hulp van de gratis proefversie van het programma HitmanPro van Sophos.
  • Op de website Nomoreransom.org* vind je middelen om de digitale bestanden op jouw computer te ontsleutelen zonder de cybercriminelen te betalen. De website is een initiatief Europol, Team High Tech Crime van de politie, Kaspersky Lab en Intel Security.
  • Voer een virusscan uit om je computer te laten nalopen op virussen en laat deze door de virusscanner verwijderen. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van de virusscanner hebt gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend.
  • Voer fabrieksherstel uit.
  • Zet de back-up terug.


  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad