SluitenZoeken sluiten

Kan ik aangifte doen van een RAT-besmetting?

Cybercriminelen kunnen een Remote Access Tool (RAT) naar je hebben gestuurd als een e-mailbijlage. Als je die bijlage hebt geopend, kan je computer onderdeel worden van een botnet. Ook kunnen er bestanden van je computer worden verwijderd of rare websites worden geopend. Bovendien kunnen foto's op je computer worden bekeken en kun je bijvoorbeeld gechanteerd worden met voor jou ongemakkelijke foto's.

Antwoord:

 • print

  Aangifte doen van RAT-besmetting is belangrijk

  Je kunt zeker aangifte doen van een besmetting met een , dit is heel belangrijk. Zowel het plaatsen van een RAT als het binnentreden van andermans systemen, gebruik/misbruik maken van die systemen en het eventueel wegsluizen (stelen) van geld van een rekening zijn strafbare feiten.

  Aangifte doen
  Als je slachtofffer bent van internetoplichting zoals een RAT-besmetting, ga dan snel naar de speciale pagina op Politie.nl* met daarop alle informatie over internetoplichting en aangifte hiervan doen.

  Computer opnieuw installeren
  Doe eerst aangifte en installeer daarna pas je computer opnieuw. Want de politie kan op je computer gegevens vinden die belangrijk zijn voor de opsporing en wil deze gegevens daarom veiligstellen. Van je aangifte maakt de politie een proces-verbaal op. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist of er ook daadwerkelijk vervolging plaatsvindt.

  *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.