SluitenZoeken sluiten

Hoe kan ik veilig online winkelen?

Internetcriminaliteit komt veel voor onder webshops. Er zijn een aantal dingen die je in de gaten kunt houden om in te schatten of je in een betrouwbare webwinkel een aankoop gaat doen.

Antwoord:

 • print

  Tips voor veilig online winkelen

  Veelgebruikte online betaalmethoden zijn de creditcard, PayPal en iDEAL. In 2020 werd 69% van alle online aankopen bij Nederlandse webshopt met iDEAL betaald (bron: consumentenbond 2020).

  Een webwinkel moet je ook de keuze geven om (een deel van het bedrag) achteraf te betalen, bijvoorbeeld met acceptgiro. Wees voorzichtig als deze mogelijkheid je niet geboden wordt. Het is webwinkels toegestaan om enkel creditcardbetalingen te accepteren, omdat het overeengekomen bedrag pas wordt afgeschreven wanneer het product is afgeleverd.

  https?
  Het kan alleen wel zijn dat deze betaalmethoden je worden aangeboden terwijl je toch niet veilig winkelt. Let er daarom goed op dat je niet op de website van een valse webwinkel bent. Kijk of het webadres begint met https in plaats van http. De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een hangslotje in de adresbalk of onderaan in het browserscherm. Dit zijn tekenen dat je via een beveiligde internetverbinding betaalt.

  Waar je nog meer op kunt letten:

  • Professioneel overkomen
   Ken je het bedrijf? Bevat de website contactinformatie, ziet de pagina er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd? Ben je het eens met het verzend- en retourbeleid? Een professionele uitstraling zegt niet alles, maar kan wel een aanwijzing zijn dat het gaat om een professioneel bedrijf.
  • Waarborg of keurmerk
   Een waarborg of keurmerk kan erop duiden dat het om een erkende, veilige webwinkel gaat. Een van de bekendste keurmerken in Nederland is het keurmerk Thuiswinkel.org. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op de website van Thuiswinkel.org*. Je kunt er bijvoorbeeld lezen hoe je kunt controleren of een webshop het logo terecht gebruikt*. Andere keurmerken zijn het Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur*. Controleer op de website van de uitgever van het keurmerk of deze het keurmerk ook daadwerkelijk aan die webwinkel heeft verstrekt. Controleer ook wat de betekenis van een keurmerk is.
  • Feedback
   Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl*, www.kieskeurig.nl* of www.beslist.nl* kun je de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen. Vind je veel positieve beoordelingen, dan is dit een indicatie dat de webwinkel veilig is.
  • Reis online boeken
   Als je een reis via internet boekt, is het ook verstandig om te letten op de specifieke keurmerken en garanties voor de reisbranche. De belangrijkste zijn de ANVR* (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), SGR* (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en het Calamiteitenfonds*. Deze keurmerken en garanties beschermen je als consument voor het geval een vliegtuigmaatschappij failliet gaat of als je gerepatrieerd moet worden.
  • Lees de voorwaarden goed
   Let op dat je alleen een vakje aanvinkt voor akkoord met de algemene voorwaarden, de privacyverklaring en het ontvangen van nieuwsbrieven als je deze daadwerkelijk gelezen en begrepen hebt.

  Lees ook op de website van ACM ConsuWijzer de webwinkeltips* en informatie over keurmerken*. 

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad