SluitenZoeken sluiten

Wat is dropshipping?

Dropshipping is doorverkoop door webwinkels. Het wordt ook wel direct shipment genoemd.

Antwoord:

 • print

  Dropshipping

  Bij dropshipping koop je iets in een webwinkel, maar deze webwinkel heeft dat niet zelf op voorraad. Als jij iets bestelt bij een zo’n webwinkel, bestelt de webwinkel het bij de leverancier. Deze leverancier laat het product bij je bezorgen.

  De nadelen van dropshipping

  Voor jou als klant zitten er nadelen aan het bestellen bij een webshop die aan dropshipping doet:

  • De webwinkel kan de kwaliteit van de producten meestal niet garanderen.
  • De levertijd is vaak erg lang. Veel leveranciers van dropshippers zijn gevestigd in Azië. Het duurt weken voordat je bestelling geleverd wordt.
  • De producten zijn meestal een stuk duurder dan wanneer je ze zelf rechtstreeks bij de leverancier koopt. De webwinkel berekent vaak de verzendkosten vanuit Azië door aan de klant. Bovendien wil de winkel zelf ook aan elke verkoop iets verdienen.
  • De retourkosten zijn in de meeste gevallen ook voor jou. En omdat veel leveranciers in Azië gevestigd zijn, gaat het om een hoger bedrag dan je gewend bent van andere webwinkels.

  Jouw rechten

  Maar omdat je een overeenkomst hebt gesloten met de Nederlandse webwinkel is deze gewoon verantwoordelijk voor de garantie. Ook gelden de Nederlandse retourregels. Je hebt bijvoorbeeld recht op 14 dagen bedenktijd. Ook krijg je je geld terug als je je aankoop binnen die termijn terugstuurt. Lees hier meer over de belangrijkste regels en jouw rechten als consument bij online winkelen.*

  ScamCheck

  Via ScamCheck* kun je controleren of een website betrouwbaar is. ScamCheck checkt diverse bronnen om te kijken of een website of link mogelijk malware, phishing of een scam is. Op basis daarvan geeft ScamCheck aan hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.

  En ga je voor het eerst bestellen bij een webwinkel die je nog niet kent? Dan is het verstandig om vooraf het verzend- en retourbeleid even te checken. Zo voorkom je dat je achteraf verrast wordt door hoge kosten.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.