Waarom moet ik mijn slimme gezondheidsapparaten updaten?

Er zijn steeds meer handige apparaten die je gezondheid ondersteunen. Of dat nu medisch is, of gewoon omdat je er een gezonde levensstijl op na wilt houden. Er bestaan slimme thermometers, bloeddrukmeters en slimme producten voor diabetes. Daarnaast zijn er activiteitentrackers of smartwatches , waarmee je jouw sportprestaties meet of calorieën bijhoudt. Vaak staan ze in verbinding met je mobiele telefoon en dus met het internet. Zorg er dus voor dat je je slimme apparaten goed beveiligt.

 

 

Antwoord:

print
 • Redenen voor updaten van je slimme gezondheidsapparaten:

  • Apparaten met een microfoon of camera kunnen informatie opnemen waar je niet bij stil staat, of op momenten dat het niet de bedoeling is.
  • Sommige producten kunnen automatisch acties ondernemen op basis van de gemeten informatie. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch toedienen van medicijnen. Als dit gemanipuleerd wordt, kan dit een slechte invloed op je gezondheid hebben.
  • Hackers kunnen informatie stelen, je gezin afluisteren, of checken of je wel of niet thuis bent. 
  • Als internetcriminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via je thuisnetwerk ook bij de andere apparaten. En zo bijvoorbeeld persoonlijke informatie bekijken.
  • Slimme apparaten kunnen gegevens over je gebruik delen met de fabrikant. Die moet dus wel jouw privacy goed beschermen. 

   

  Hoe update ik mijn slimme gezondheidsapparaten?

  Fabrikanten brengen regelmatig software updates uit voor hun producten. Maar, niet alle soorten apparaten krijgen updates van de fabrikant. Je product kan hierdoor na verloop van tijd minder veilig worden. Begin bij het begin: lees de handleiding. In veel gevallen update het gezondheidsapparaat zichzelf automatisch via de bijbehorende app. Houd dus de meldingen in de app in de gaten om te weten of er een nieuwe update klaar staat. 

   

  Zelf updaten:

  Zoek online naar de juiste software update. Type het merk, model of typenummer en ‘update’ in de zoekbalk. Het typeummer vind je in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje. Volg de instructies van de fabrikant. Schakel, als dat kan, automatische updates in.

   

  Wat kan je nog meer doen om je slimme gezondheidsapparaat te beveiligen?

  • Bekijk welke informatie je slimme apparaat van je meet, en of het wenselijk is dat deze gegevens bewaard of gedeeld worden. 
  • Verander de standaard gebruikersnaam en wachtwoorden als je een nieuw apparaat in gebruik neemt en kies voor een sterk wachtwoord.
  • Check of je sensoren (zoals een camera, microfoon, of bewegingssensor) op een makkelijke manier uit kan schakelen. Bijvoorbeeld met een schuifje voor de cameralens.
  • Bedenk waar je je slimme apparaat neerzet. Je wilt misschien geen apparaat met een camera in de slaapkamer of de badkamer.
  • Zet apparaten als ze niet gebruikt worden helemaal uit, niet alleen op standby.
  • Verbind je apparaat alleen met een goed beveiligd WiFi-netwerk