Digitaal opgroeien

Hoe digivaardig ben jij eigenlijk?

Als je opgroeit in een digitale wereld zijn internet, een smartphone, social media en je eigen computer de normaalste zaken van de wereld. Maar hoe veilig is het internet? Wat weet je van social media en wat daar wel en niet mag en hoe reageer je op cyberpesten?
Digitaal opgroeien - hoe doe je dat?

Hoe groei je veilig digitaal op?

Als je digitaal opgroeit (of opgegroeid bent) beschouw je internet en social media als een vast onderdeel van je leven. We kunnen bijna allemaal niet meer zonder laptop, smartphone of tablet, laat staan WiFi. En hoewel die cyberwereld geen geheimen meer voor ons lijkt te hebben, gaat er ook nog steeds van alles mis. Phishing, online fraude, sexting en cyberpesten zijn ook onderdeel van digitaal opgroeien. In juni en juli 2021 besteden we hier extra aandacht aan.
Hoe groei je veilig digitaal op en hoe helpen we anderen daarbij?

Social media

Liken, sharen, posten en delen. Een (groot) deel van ons sociale leven speelt zich af op social media. We delen onze successen, vakantieplaatjes, mooie en verdrietige momenten. We troosten, maken ruzie, geven onze mening en vragen om aandacht. Al deze berichten delen we met familie, vrienden, bekenden, collega’s en soms ook met volslagen onbekenden.

Wat je moet weten over social media

Rapporteren op sociale media

Wat als iemand een foto of bericht plaatst dat je ongepast vindt? Of een foto van jou waarvan je niet wil dat die openbaar staat? Op socialmediaplatforms kan je bijna altijd berichten en accounts rapporteren.

Houd je accounts veilig

Als anderen op een makkelijke manier je account kunnen overnemen, kunnen er dingen gedeeld worden die jij liever privé houdt.

Weet wat er wel en niet mag op social media

De Safer Internet Day quiz 'Veilig en leuk op social'

Test jouw kennis over

  • wat wel en wat niet mag op socials;
  • hoe je een naar bericht rapporteert;
  • wat je kan doen in geval van online pesten.

Goed giraal: online bankieren

Hoe goed giraal ga jij eigenlijk? Houd je je pinpas voor jezelf, net als je pincode en het saldo van je bankrekening? Hoe alert ben jij op phishing, hulpvraagfraude en ronselaars voor geldezels? Verstandig met geldzaken omgaan is natuurlijk ook een onderdeel van digitaal opgroeien. Want betalen doen we vooral online of contactloos. Veilig Bankieren Nederland* vroeg Jandino om het je even uit te leggen!

#GoedGiraalGaan: de 5 belangrijkste tips voor je online geldzaken (van Veiligbankieren.nl)

Veilig bankieren doe je zo!

  • Bescherm je codes, zodat niemand deze weet!
  • Houd devices, safe en up-to-date
  • Check regelmatig of je alles van je money weet!
  • Problemen? Connect je bank meteen!
  • Je betaalpas is voor jou, en jou alleen!

Kijk voor meer info op #GoedGiraalGaan*

Niet gebeld? Geen geld!

Is het jou al wel eens overkomen? Je ontvangt een SMS of WhatsAppbericht van een bekende die je vraagt: 'Kan je snel iets voor me betalen? Ik heb een nieuwe telefoon en mijn online bankieren doet het niet. Ik stuur je even een tikkie." Natuurlijk trap jij daar nooit in! Toch? Maar hoe zit dat met je ouders, grootouders of je vrienden?
Spreek het volgende gewoon af:

Niet gebeld? Geen geld!

Als er iets is waarbij je vrienden of (groot)ouders je moeten helpen met een betaling, dan bel je ze. Je zal dat nooit vragen via een tekstsbericht.

Meer over hulpvraagfraude of WhatsAppfraude

Nare online ervaring

Digitaal opgroeien- Handboek voor docenten

Internet en social media zijn laagdrempelig en spelen een grote rol in het leven van kinderen. Meestal is het leuk maar het gaat niet altijd goed. Denk aan het verspreiden van foto's en filmpjes zonder goedkeuring, online pesten of gehackt worden.

Omdat veel kinderen de gevolgen van deze acties niet overzien, is het voor jou als leerkracht van groot belang om kinderen op een veilige manier internet en sociale media te laten gebruiken.

Digitaal opvoeden - Ebook-informatie-voor-docenten (2).pdf

Digitaal opvoeden - Ebook-informatie-voor-docenten (2).pdf

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.