Waar kan ik aangifte van doen of een melding van maken bij een cybercrime?

Doe aangifte bij de politie. Dit kan telefonisch (0900-8844), door langs te gaan bij een politiebureau en in sommige gevallen online. Maak ook een melding bij de Fraudehelpdesk. Als er sprake is van helpdeskfraude, meld het dan bij de organisatie namens wie het valse bericht verstuurd werd.
Lees meer
Elke vorm van #cybercrime is strafbaar. Denk aan hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing.

Aangifte doen

Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn en kan de politie helpen om de criminelen op te sporen. Maak bijvoorbeeld screenshots van berichten of meldingen van de cybercrime als dat mogelijk is.
Doe vervolgens direct aangifte en verwijder pas na de aangifte van je apparaat. Aangifte doen kan via 0900-8844 of op een politiebureau. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen. In dit overzicht van van oplichting kunt u meer informatie vinden over melden of aangifte doen.

Vraag als je een afspraak maakt voor de aangifte om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dit helpt bij het formuleren en opnemen van een zo compleet mogelijke aangifte. Je krijgt vragen als: Gaat het om een aangifte tegen een particulier of een bedrijf? Zijn er beveiligingsmaatregelen genomen? Wat is de geschatte schade (uren in geld, immateriële schade) en wat zijn de herstelkosten? Is er al een verdachte bekend?

Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting.

Melding bij de Fraudehelpdesk

  • Slachtoffer geworden van online fraude? Maak een melding bij de Fraudehelpdesk. Zij kunnen tips geven wat je kunt doen om de schade te beperken. De Fraudehelpdesk gebruikt de meldingen om een goed beeld te krijgen van online oplichting. Zo kunnen ze mensen beter waarschuwen, bijvoorbeeld als er een nieuwe vorm van fraude opduikt. De informatie je aan hen verstrekt, wordt strikt vertrouwelijk en volgens de privacywetgeving behandeld.
  • Meld de helpdeskfraude of phishing ook bij de de organisatie namens wie het valse bericht verstuurd werd. Zo kunnen zij andere klanten waarschuwen.

Waarom zou ik aangifte doen?

Waar kan ik aangifte doen als mijn bedrijf te maken krijgt met cybercrime?