logo Alert Online aan de slag

Zo ben je Alert Online

Veilig online aan de slag

Alert Online richt zich op het creëren van bewustwording rondom online veiligheid en op het stimuleren van cybersecure gedrag. Op deze pagina zijn handige tips te vinden om daadwerkelijk online veilig aan de slag te gaan!


SluitenZoeken sluiten

Zo ben je Alert Online

Iconen - _Alert Online - Privacy.png

Maak gebruik van een VPN

VPN is de afkoring van Virtual Private Network. Met een VPN maak je een veilige verbinding tussen jouw computer, smartphone of tablet en het internet. Met een VPN ben je veiliger op internet en heb je een beveiligde toegang tot je bedrijfssnetwerk.

Iconen - _Alert Online - Laptop.png

Doe je updates

Door regelmatig je updates te doen houd je je software veilig en je router beschermd. Zo krijgen criminelen geen kans om via je slimme apparaten of thuisnetwerk binnen te dringen op je bedrijfsnetwerk. Met beschermde apparaten loop je minder kans om onderdeel te worden van een botnet.

Iconen - _Alert Online - Phishing.png

Wees alert op phishing

Je ontvangt een mail van je werk met daarin een link naar een update van de thuiswerkomgeving of een nieuwe tool waarmee gewerkt gaat worden. Vertrouw je het niet? Eerst checken dan klikken!

Iconen - _Alert Online - Wachtwoord.png

Zorg voor veilige wachtwoorden en voor MFA

Zorg voor lange, unieke en veilige wachtwoorden. Maar vooral, stel waar mogelijk tweestapsverificatie of meerfactorauthenticatie (MFA) in.

Iconen - _Alert Online - Online betalen.png

Herken CEO-fraude

Je krijgt een e-mail van de directeur of CEO die je vraagt om per ommegaande een betaling te doen. Vertrouw je het niet? Check eerst voordat je klikt!

Iconen - _Alert Online - Laptop.png

Veilig thuiswerken

Nu steeds meer medewerkers vaker thuiswerken, zijn thuiswerkfaciliteiten onmisbaar geworden voor de continuïteit van je bedrijf. Het Digital Trust Center biedt meer informatie voor het MKB om medewerkers te ondersteunen in veilig thuiswerken.

Iconen - _Alert Online - Ransomware.png

Maak back-ups

Het is aan te raden om regelmatig een back-up te maken van je persoonlijke bestanden. Mocht je computer kwijt, beschadigd of besmet raken met een virus, kun je bestanden altijd weer terugzetten.

Iconen - _Alert Online - Privacy.png

Bescherm je online privacy

Wanneer we online zijn, laten we sporen na: cookies. Maar we delen ook een hoop en als die ene foto eenmaal op het internet staat, krijg je hem er niet meer zomaar af. Hoe kun je het beste om gaan met online privacy?

Iconen - _Alert Online - Laptop.png

Gebruik niet zomaar openbare WIFi

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, ook niet met een wachtwoord. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.

Cybersecurityonderzoek Veilig Online

Elk jaar wordt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een onderzoek uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in het huidige niveau van bewustzijn over cybersecurity in Nederland.
Het bewustzijnsonderzoek legt kennis, houding en gedrag op het gebied van cybersecurity bloot. Ook worden de informatiebehoeften op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht.

Bekijk hier het onderzoek van 2023.

Bekijk hier het onderzoek van 2022.

Bekijk hier het onderzoek van 2021.