Doe de APPK-check!

Op deze actiepagina over apps hebben we onze informatie en praktische tips en tricks over apps voor je op een rijtje gezet. Ook zijn de instructiefilmpjes waarmee je de instellingen voor in-app aankopen beheert aan deze pagina toegevoegd. 

Wat zijn apps?
Een app (applicatie) is een klein programmaatje dat je kunt installeren op een tablet of smartphone. Voorbeelden van apps zijn spelletjes, navigatieprogramma’s, fotobewerkingsprogramma's en nieuwsprogramma’s. Een app kun je downloaden in een app store en vraagt toegang tot bestanden en programma´s op je mobiele apparaat. Iedereen kan een app ontwikkelen en uploaden naar een app store. Er zijn betaalde en gratis apps.

Doe de APPK-check!
Loop voordat je een app installeert onderstaande checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. En houd je de controle over wat een app van je weet.

Controleer de bron
Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Zo niet, probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.

Populariteit
Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is. Let op! De populariteit van de app zegt niets over hoeveel gegevens je met de app deelt. Bekijk dus ook tot welke gegevens de app toegang wil en waarom.

Lees de voorwaarden
Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon. 

Updaten
De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Updates die niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt. Bedenk wel dat de privacyvoorwaarden ook kunnen veranderen na een update. Check dit en kijk of je het met de nieuwe voorwaarden eens bent.

Direct zelf bepalen tot welke gegevens een app toegang heeft?

ConsuWijzer: Elke app heeft een prijs 
Veilig internetten werkt ook samen met ConsuWijzer*, het consumentenloket van ACM* (Autoriteit Consument & Markt). Daarom vind je op deze pagina ook een link naar de ConsuWijzer-pagina 'Elke app heeft een prijs'*. Op deze pagina helpt ConsuWijzer consumenten om beter te bepalen hoeveel persoonlijke gegevens je over hebt voor een bepaalde app en/of tot welke gegevens je een app toegang geeft.

Belangrijk om over na te denken want als je een app installeert krijg je vaak een melding dat de app toegang wil tot bepaalde persoonlijke gegevens. Of je krijgt die melding als je de app gaat gebruiken. De app wil bijvoorbeeld toegang tot jouw locatie, contactpersonen of foto’s. Maar wat betekent dit eigenlijk? En vind je dat altijd nodig?

ConsuWijzer helpt je met duidelijke informatie en praktische tips om antwoord te geven op deze vragen waardoor je beter kunt bepalen hoeveel persoonlijke gegevens je over hebt voor een bepaalde app en/of tot welke gegevens je een app toegang geeft. Kijk dus snel op de pagina van ConsuWijzer* voor nog meer informatie en tips en tricks om de controle over je gegevens te houden.

Instructiefilmpje instellingen in-app aankopen
Door de instellingen voor in-app aankopen aan te passen, voorkom je dat jij, of je kind, per ongeluk iets koopt via een app. Of per ongeluk een abonnement of dienst aanschaft waar je aan vast zit. Een andere mogelijkheid om in-app aankopen te voorkomen, is het aanmaken van een account voor de app store waar geen betaalmiddel aan gekoppeld is. Dan weet je zeker dat je nooit een ongewenste aankoop doet. Bekijk hieronder het instructiefilmpje om in-app aankopen te beheren. Er zijn filmpjes voor smartphones die op Android, iOS en Windows draaien. Bekijk ook de pagina met de stappenplannen om in-app aankopen uit te zetten, ongedaan te maken en te beperken.

Android:

Windows Phone:

iOS:

*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad. De overige links leiden je naar een pagina op Veiliginternetten.nl