SluitenZoeken sluiten

Wat is internet.nl en wat kan je ermee?

Als gebruiker van het internet is het belangrijk om regelmatig te controleren of je website, email en internetverbinding nog aan de nieuwste standaarden voldoet. Zo ben je online altijd veilig en beschermd. Dit kan je makkelijk en snel testen op www.internet.nl.

Antwoord:

 • print

  Internet.nl controleert veiligheid en betrouwbaarheid van je internetverbinding

  Internet.nl is een website die je kunt gebruiken om te controleren hoe veilig en betrouwbaar de internetverbinding van je computer is. Het is eigenlijk een soort tool, die verbindingen test op een aantal belangrijke criteria: beveiliging, privacy en toegankelijkheid.

  Het internet is een wereldwijd netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn. Die computers wisselen allerlei gegevens met elkaar uit. Om dat op een veilige manier te doen waarbij de privacy van gebruikers beschermd is, zijn er internationale afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in Internetstandaarden en -protocollen. Die standaarden en protocollen hebben betrekking op de technische kant van het internet. Iedere e-mailprovider is bijvoorbeeld verplicht om e-mails op een specifieke manier te versleutelen.

  De drie criteria van de test:

  • Beveiliging - de beveiligingstest controleert of de verbinding encryptie gebruikt om je gegevens te beschermen tegen hackers en andere kwaadwillenden.
  • Privacy - de privacytest onderzoekt of je persoonlijke informatie beschermd wordt en hoe je gegevens gebruikt worden.
  • Toegankelijkheid - de toegankelijkheidstest test of je verbinding goed werkt en niet gehinderd wordt door storingen of andere problemen.

  Je kunt internet.nl ook gebruiken om te zien of je internetprovider de juiste veiligheids- en privacyprotocollen volgt. En om te kijken of je eigen firewall en antivirusbeveiliging naar behoren werkt.

  Na een test krijg je een score. Deze score kan je doorgeven aan je internetprovider of computerleverancier. Zij kunnen dan actie ondernemen om deze score te verhogen. Vaak zijn het technische aanpassingen die je als gebruiker niet zelf kan uitvoeren. De test is ook met name bedoeld voor bedrijven, of wanneer je zelf een website hebt.