SluitenZoeken sluiten

Ik wil mijn klanten online laten betalen

Het is voor kleine ondernemers vaak erg kostbaar om allerlei betaalsystemen, zoals iDeal, PayPal en creditcards, op hun website aan te bieden. Bovendien is het vaak lastig om het betaalsysteem voor een website technisch te onderhouden. Hier speelt een payment service provider (PSP) op in. Deze bedrijven handelen voor een internetondernemer alle aspecten van de betaling af, in ruil voor een provisie. Ze worden daarom ook wel internetkassa’s genoemd. Zo heb je als ondernemer slechts contact met één aanbieder, die de gehele betalingsafhandeling organiseert op je website. De payment service provider kan verschillende prijsmodellen hanteren: zo kan er sprake zijn van opstartkosten, een abonnement, een prijs per transactie, een percentage van de transactie of een combinatie hiervan.

Hieronder een overzicht* van zes payment service providers:


*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Antwoord:

 • print

  9 tips om gegevens van klanten en betalingen veilig te verwerken

  1. Als je producten of diensten via internet verkoopt, moet je webwinkel voldoen aan de Wet verkoop op afstand. Dit houdt onder andere in dat je als verkoper een informatieplicht hebt en je klant het recht heeft om de koopovereenkomst te laten ontbinden binnen zeven werkdagen na ontvangst van het product. Kijk voor meer informatie over de regels en verplichtingen die bij de Wet verkoop op afstand horen op de website van MKB Servicedesk*.
  2. Zorg voor tenminste een basisbeveiliging van de server waar je website draait. Vraag na welke maatregelen je provider heeft genomen en/of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.
  3. Als je zelf een webserver hebt en onderhoudt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid ervan.
  4. De software die de website gebruikt voor bijvoorbeeld het afhandelen van formulieren of een bestelapplicatie moet getest worden op veiligheid. Hiervoor is je IT-leverancier in principe verantwoordelijk. Vraag hem naar de beveiliging van de applicaties.
  5. Zorg ervoor dat de betaling van je producten goed geregeld is om fraude te voorkomen. Voorbeelden van veilige betaalmethodes zijn iDEAL* en PayPal*. Bied je klant tenminste één mogelijkheid van achterafbetaling, bijvoorbeeld per acceptgiro.
  6. Gebruik een beveiligde verbinding op pagina’s waar persoonsgegevens worden verwerkt, zoals contactformulieren, inlogpagina’s en tijdens het bestelproces.
  7. Twijfel je over de beveiliging van je website of webapplicaties, schakel dan een deskundige in. Je kunt je website ook laten testen en beoordelen door een externe partij die gespecialiseerd is in 'web security audits'.
  8. Zorg dat je inzicht hebt in de privacyrisico's van je producten en diensten: zijn deze in lijn met de AVG? 
  9. Je kunt je aansluiten bij Thuiswinkel Waarborg. Leden worden jaarlijks gecertificeerd, waarbij gelet wordt op de werkwijze en de voorwaarden van een webwinkel en in hoeverre die in overeenstemming zijn met de relevante wet- en regelgeving. Met het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg win je het vertrouwen van je klant. Bezoek voor meer informatie de website van Thuiswinkel Waarborg*.