SluitenZoeken sluiten

Wat is voice cloning?

Voice cloning is een technologie waarmee je de stem van iemand kunt kopiëren. Je maakt een precieze kopie van hun stem en die gebruik je om ze dingen te laten zeggen die ze zelf nooit hebben gezegd.

Antwoord:

 • print

  Wat zijn de risico’s van voice cloning?

  Met behulp van AI (kunstmatige intelligentie) kun je een computerprogramma leren iemands stem te imiteren en precies te laten spreken als die persoon. Hiervoor is alleen een korte opname van de stem van de persoon nodig. Stemklonen wordt gebruikt voor bijvoorbeeld betere spraakherkenning, audioboeken of voor films. Maar criminelen kunnen deze technologie ook gebruiken om bijvoorbeeld nepnieuws te maken of valse audio-opnames te maken om mensen op te lichten.

  Ze kunnen bijvoorbeeld proberen om geld of gevoelige informatie te krijgen. Ze doen dan alsof ze een familielid of vriend van je zijn, of bijvoorbeeld een bank. Als je een bekende stem hoort, ben je sneller geneigd iemand te vertrouwen. Zeker als diegene je huilend of in stress om hulp vraagt. Het zonder toestemming opnemen en kunstmatig klonen van iemands stem is strafbaar. Dit wordt gezien als identiteitsfraude. Ook is het een ernstige inbreuk op iemands privacy.

  Wat kun je doen?

  • Moet je direct iets doen (geld betalen of je gegevens delen), hang dan op. Twijfel je of het gesprek toch echt is? Bel dan terug op een bij jou bekend nummer.
  • Zorg dat je zo min mogelijk persoonlijke gegevens deelt op sociale media en andere websites.
  • Twijfel je of het gesprek echt is? Hang dan op en bel de persoon of de organisatie terug op het officiële telefoonnummer.
  • Stel de persoon vragen over iets waar alleen diegene antwoord op kan geven.
  • Wees je bewust van het bestaan van stemklonen en de risico’s die het heeft.
  • Heb je een iPhone? Schakel dan ‘Sleutel verificatie van contacten’ * in via je instellingen. Zo kun je met jouw contacten unieke codes genereren om te controleren of je wel echt met jouw contact aan het communiceren bent.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.