SluitenZoeken sluiten

Waar kan ik op letten als ik veilig iets online wil kopen?

Criminelen worden steeds beter in het kopiëren van webwinkels van bekende merken zoals Dixons en Computerland. Ook ontwerpen ze zelf websites met een betrouwbare en veilige uitstraling. Alles wordt gedaan om nietsvermoedende consumenten te verleiden een bestelling te plaatsen en ze op die manier geld afhandig te maken. 66% van de online shoppers controleert wel of de webwinkel aangesloten is bij keurmerken (bron: Alert Online), maar criminelen gaan zo ver dat ze bijvoorbeeld het logo van Thuiswinkel Waarborg op een valse website zetten.

Antwoord:

 • print

  Tips voor veilig online winkelen

  Veelgebruikte online betaalmethoden zijn iDEAL, Paypal en de creditcard. Een webwinkel moet je ook de keuze geven om (een deel van het bedrag) achteraf te betalen. Bijvoorbeeld met AfterPay of Klarna. Wees voorzichtig als deze mogelijkheid er niet is. Webwinkels mogen ook alleen creditcardbetalingen accepteren.

  Waar je nog meer op kunt letten:

  • Scamcheck

  Via ScamCheck* kun je controleren of een website betrouwbaar is. ScamCheck checkt diverse bronnen om te kijken of een website of link mogelijk malware, phishing of een scam is. Hiervoor wordt input gebruikt van partijen zoals Thuiswinkel.org en Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.

  • Professionele uitstraling

  Een professionele uitstraling zegt niet alles, maar kan wel een aanwijzing zijn dat het gaat om een professioneel bedrijf. Controleer de volgende dingen. Ken je het bedrijf? Bevat de website contactinformatie? Ziet de website er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd? Zo krijg je een indruk van de professionaliteit van de website.

  • Waarborg of keurmerk

  Een waarborg of keurmerk kan erop wijzen dat het om een erkende, veilige webwinkel gaat. Een van de bekendste keurmerken in Nederland is het keurmerk Thuiswinkel.org. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op de website van Thuiswinkel.org*. Je kunt er bijvoorbeeld lezen hoe je kunt controleren of een webshop het logo terecht gebruikt*. Andere keurmerken zijn het Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur*. Controleer op de website van het keurmerk of deze het keurmerk ook daadwerkelijk aan die webwinkel heeft gegeven. Controleer ook wat de betekenis van het keurmerk is.

  • Beoordelingen

  Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl*, www.kieskeurig.nl* of www.beslist.nl* kun je beoordelingen van andere klanten van de webwinkel lezen. Vind je veel positieve beoordelingen, dan kan dit erop wijzen dat de webwinkel veilig is.

  • Reis online boeken

  Als je een reis via internet boekt, is het verstandig om te letten op de specifieke keurmerken en garanties voor de reisbranche. De belangrijkste zijn de ANVR* (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), SGR* (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en het Calamiteitenfonds*. Deze keurmerken en garanties beschermen je als consument voor het geval een vliegtuigmaatschappij failliet gaat of als je gerepatrieerd moet worden.

  • Lees de voorwaarden goed

  Let op dat je alleen een vakje aanvinkt voor akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring als je deze ook echt gelezen en begrepen hebt.

  En check of je te maken hebt met een webwinkel die aan dropshipping doet.

  Lees ook op de website van ACM ConsuWijzer de webwinkeltips* en informatie over keurmerken*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad