Wat is beleggingsfraude?

Beleggingsfraude of boilerroomfraude is oplichting waarbij criminelen je overhalen om te investeren in projecten of om aandelen te kopen. Dit geld wordt door de criminelen voor andere dingen gebruikt, en je krijgt dit dus niet meer terug.
Lees meer
Beleggingsfraude komt op veel manieren voor, en is ook bekend onder verschillende namen.

Beleggingsfraude heet ook wel boilerroomfraude. Dit komt omdat de slachtoffers onder druk worden gezet om geld te investeren.

Oplichters benaderen je - vaak telefonisch - om ergens in te investeren. De oplichter neemt de tijd om op je in te praten en je zo over te halen. Daar gebruiken ze allerlei trucjes voor. Ze hebben bijvoorbeeld persoonlijke informatie over je die ze gebruiken.

De investeringen beginnen vaak met kleine bedragen, maar daarna worden er steeds grotere bedragen gevraagd. Het project of de aandelen blijken uiteindelijk niet te bestaan en je geld ben je kwijt.

Beleggen, boiler room, crypto

Het verschil tussen beleggingsfraude en cryptofraude is de bestemming van de investering. Beleggingsfraude is gericht op nepaandelen en nepprojecten. Cryptofraude is de vorm van fraude waarbij je wordt overgehaald om jou te laten investeren in cryptovaluta waar de criminelen dan mee vandoor gaan.

Pas op voor recoveryfraude

Reageer niet op zogenaamde recoverybedrijven of advocatenkantoren die beloven om je geld terug te krijgen. Om hun diensten te kunnen uitvoeren, moet je alleen eerst een voorschot betalen. Dit voorschot is opnieuw een geldbedrag dat wordt gestolen, en je dus kwijt bent.