Onderwerpen
Je hebt er vast wel eens over gehoord: Algoritmes. We worden gewaarschuwd dat ze bepalen wat je leest, bestelt en misschien zelfs denkt. Maar wat is het precies?
Algoritmes zijn overal
Algoritmes vind je overal, denk aan Facebook, X, websites waar je een reis of een hotel boekt en Spotify. Maar ook datingsites als Tinder en de zoekmachines van Google maken gebruik van algoritmes. Deels is dat handig. Als jij alleen maar klassieke muziek houdt, is het fijn dat Spotify je vooral klassieke stukken als tip geeft. En als je heel erg houdt van grappige kattenfilmpjes, ben je misschien blij als Facebook je elke dag weer een paar nieuwe filmpjes laat zien.
Werking
Hoe algoritmes werken, is goed uit te leggen aan de hand van je Facebooktijdlijn. Stel, jij houdt dus van grappige dierenfilmpjes en je liket elke dag wel een paar kattenfilmpjes. Het doel van Facebook is bijvoorbeeld meer interactie tussen gebruikers. Dan is de taak van het algoritme om die interactie zo eenvoudig te maken. Dus laat het algoritme je steeds nieuwe kattenfilmpjes zien. Als jij nu video’s gaat liken over vrouwenvoetbal, dan kan het algoritme zich aanpassen en je voortaan naast kattenfilmpjes ook steeds meer vrouwenvoetbalfilmpjes in je tijdlijn laten zien.
Een ander goed voorbeeld is een zoekmachine op internet. De resultaten die jij te zien krijgt als je een zoekterm invoert in bijvoorbeeld google, kunnen afwijken van wat een ander te zien krijgt bij dezelfde zoekterm. Er worden namelijk relevante resultaten getoond die zijn gebaseerd op jouw zoekgeschiedenis.
Aanpassingen
Een algoritme heeft dus een eigen reeks van acties, maar is ook ingesteld op zogenoemde ‘mogelijke handelingen’. Dus als je een ander soort berichten gaat liken en delen, dan kan het algoritme daarop inspelen. De formule wordt altijd aangepast aan het doel dat vooraf is bepaald.
Meer over Dagelijks gebruik
Wat moet ik doen als een van mijn leerlingen online wordt gepest?
Hoe zet ik auto-aanvullen uit?
Hoe bepaal ik de schermtijd van mijn kind?
Wat is reclametracking?
Hoe en waar kan ik een nepmail of neptelefoontje melden?
Hoe hef ik mijn socialmedia-accounts op?
Hoe herken ik een nepmail, rare sms of neptelefoontje?
Hoe kan ik duurzamer internetten en e-mailen?
Hoe kan ik iets goeds doen met mijn hacktalent?
Hoe kan ik mijn smartphone of tablet op afstand wissen?
Hoe maak ik een privacyverklaring?
Hoe pas ik de privacyinstellingen van mijn apps aan?