SluitenZoeken sluiten

Nieuwe AI chatbot van SnapChat roept veel vragen op

19-04-2023

Op Snapchat kun je sinds deze week praten met de chatbot My AI. Deze nieuwe functionaliteit levert veel vragen op.

My AI is een samenwerking tussen ChatGPT en Snapchat. Je kan een vraag stellen of om advies vragen en je krijgt een antwoord. Of je kan een opmerking maken en je krijgt een reactie. Afgelopen dagen deelden diverse media ervaringen van verschillende gebruikers met My AI. Deze zijn erg uiteenlopend en gaan erg ver.

My AI op Snapchat lijkt een (goede) vriend te zijn net zoals de andere contacten in Snapchat, maar is een computer. Experts benadrukken dat een goede uitleg hierover richting met name kinderen heel erg belangrijk is. Zij kunnen nog onvoldoende inschatten welke (persoonlijke) informatie zij wel en niet kunnen delen, en in hoeverre zij een antwoord, advies of voorstel van My AI serieus moeten nemen.

De belangrijkste dingen om te weten

 1. My AI is geen persoon, maar een computer. Je chat dus niet met een echt persoon. Besef je dat My AI anders denkt dan een echt persoon.
 2. Voor alles op het internet geldt: deel nooit privé-informatie als je niet zeker weet met wie je contact hebt.

Wat kun jij doen?

 • Gebruik je Snapchat? In de privacy-instellingen in de app kun je een aantal aanpassingen doen. Zo kun je uitzetten dat My AI toegang heeft tot je contacten. Ook kun je je volledige chatgeschiedenis in My AI verwijderen. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Tik op je profielknop en tik op het tandwiel om naar Instellingen te gaan
  • Scrol omlaag naar "Privacybediening"
  • Tik op 'Gegevens wissen'
  • Tik op 'Mijn AI Chatvragen wissen' en bevestig

   Of

  • Tik op je profielknop en tik op het tandwiel om naar Instellingen te gaan
  • Scrol omlaag naar "Account acties"
  • Tik op 'Mijn AL Chatvragen wissen' en bevestig

 • Gebruiken jouw kinderen Snapchat? Pas voor hen bovenstaande privacy-instellingen aan. Benadruk ook aan je pubers waarom dit belangrijk is. Vertel hen daarnaast welke informatie zij wel en niet mogen delen op het platform en houd hun gebruik van de app in de gaten.

Dit is de informatie die we nu weten. Wanneer er meer bekend is of iets verandert, wordt dit aangepast. Snapchat heeft na lancering reeds wijzigingen aangebracht. Hier deelt Snapchat zelf meer informatie over My AI.