SluitenZoeken sluiten

Wat is een add-on?

In de appstores van browsers kun je add-ons van diverse aanbieders vinden.

Antwoord:

 • print

  Add-on

  Een add-on is een toepassing die je kunt toevoegen of downloaden in je browser en die je helpt bij het gebruik van je browser en het internetten. Een andere naam voor add-on is extensie. Ook ontwikkelaars van websites maken gebruik van add-ons. Er bestaan bijvoorbeeld add-ons die helpen om de code van een website te analyseren of om makkelijk een schermafbeelding te maken.

  Voor het functioneren hebben add-ons soms informatie nodig die via plug-ins komen, bijvoorbeeld informatie over wat je in een formulier op de website hebt ingevuld. 

 • print

  Aandachtspunten bij een add-on

  Het is belangrijk een aantal zaken goed in de gaten te houden om add-ons zo veilig mogelijk te gebruiken:

  • Let op dat je add-ons alleen downloadt in de webwinkel van je browser 
  • Als de add-on je door iemand is aangeraden, let er dan op dat je de add-on met precies die naam en van de juiste aanbieder downloadt. Populaire add-ons worden nagemaakt door internetcriminelen.
  • Staan er alleen maar vijf sterren bij als waardering of staan er vreemde spelfouten in de beschrijving van de add-on in de webwinkel, dan kun je ook twijfelen aan de echtheid. Zoek op bijvoorbeeld Google naar de namen van partijen die een waardering hebben geschreven om te zien of die bestaan.
  • Als je een add-on downloadt en installeert, dan krijg je te zien welke informatie deze kan lezen om goed te functioneren als je de browser gebruikt om te internetten. Een add-on kan bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis (browserhistorie) of gegevens die je in formulieren hebt ingevoerd zien. Lees de informatie goed om te weten waar je toestemming voor geeft.


  Gebruik altijd de meest recente versie van een add-on. Is er een nieuwe versie, download deze dan zo snel mogelijk.