Wat is social engineering?

Social engineering is een methode die criminelen gebruiken om een ander te overtuigen gevoelige informatie te delen. Dit doen ze door te manipuleren, bijvoorbeeld door zich in eerste instantie heel behulpzaam voor te doen.
Lees meer
Criminelen maken steeds vaker gebruik van social engineering voor het plegen van cybercrime. Het komt voor in veel verschillende vormen, waaronder phishing, helpdeskfraude en nog meer. Vaak proberen de criminelen je vertrouwen te winnen.

Social engineering is een methode die criminelen gebruiken om een ander te overtuigen gevoelige informatie te delen. Dit doet hij door in te spelen op menselijke (of sociale) eigenschappen, zoals nieuwsgierigheid, behulpzaamheid en vertrouwen, maar ook onzekerheid, angst of gierigheid.

Social engineering kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan nepmails, die zogenaamd afkomstig zijn van je bank of de Rijksoverheid en waarin je wordt gevraagd om op een link te klikken en je (bedrijfs)gegevens te delen ( is een vorm van social engineering.).

Of een appje dat je zogenaamd krijgt van een van je (klein)kinderen in geldnood, waarin ze je vragen om zo snel mogelijk geld over te maken (Whatsappfraude).

Een ander voorbeeld is wanneer je bijvoorbeeld een concertkaart van iemand wilt overkopen en de verkoper vraagt om een kopie van je identiteitskaart ter controle. Of de verkoper stuurt een link met de vraag of je €0,01 wilt overmaken. Klik nooit op zo'n link.

Blijf alert op dit soort manieren van cybercrime en denk goed voordat je persoonlijke informatie deelt en met wie. Voor je social media accounts kun je dit aanpassen bij de privacy-instellingen. Lees hier hoe je dat doet.